Przemysł spożywczy pędzi z duchem czasu. Przedsiębiorcy prześcigają się z pomysłami na nowe, ciekawe produkty, które równocześnie wpasują się w modę na zdrowy styl życia. Jak widać, za tymi zmianami musi również nadążać prawodawstwo w zakresie klasyfikacji produktów.

Jak zaklasyfikować coś co wpływa na smak, ale jednocześnie nie zmienia smaku samego produktu?
Wydaje się, że Komisja Europejska znalazła odpowiedź.

W Dzienniku Urzędowym UE 18 listopada 2022 r. zostało opublikowane rozporządzenie klasyfikujące taki produkt, choć na pierwszy rzut oka widoczne jest wygląd i zastosowanie produktu mogło nastręczać wątpliwości klasyfikacyjnych (poniżej ilustracja).

Jak wskazano w opisie towaru, chodzi o produkt umieszczany w ustniku specjalnych butelek do picia, w celu aromatyzowania otaczającego powietrza, które jest zasysane w trakcie picia wody z ustnika. Aromatyzowane powietrze jest wyczuwalne retronosowo (tj. z wnętrza jamy ustnej), co sprawia, że konsument ma wrażenie, że pije napój aromatyzowany.

Komisja uzasadniła, że wykluczone było zaklasyfikowanie produktu do pozycji CN 3302, gdyż nie jest to produkt ani w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle, ani nie jest preparatem w rodzaju stosowanych do produkcji napojów. Produkt nie dodaje płynowi aromatu, a zatem nie nadaje zapachu samemu napojowi.

Komisja uznała, że należy zaklasyfikować produkt do CN 3307 90 00 jako pozostałe preparaty perfumeryjne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.

Swoją decyzję Komisja uzasadniła twierdzeniem, iż produkt jest przeznaczony do aromatyzowania powietrza, które jest zasysane wraz z wodą z butelki do picia – zawiera pasek z włókniny impregnowanej preparatem perfumeryjnym.

Link do rozporządzenia: zobacz

***

W przypadku jakichkolwiek pytań i wątpliwości związanych z klasyfikacją – zapraszamy do kontaktu!

Zespół Centrum Klasyfikacji Towarów i Usług

biuro@centrumklasyfikacji.pl
Tel. 22 24 39 500